Sunday, February 19, 2012

10 redenen om te sporten

Sinds enige tijd volg ik WorXout op facebook/twitter. Nadia heeft WorXout opgezet en is Freelance sport instructeur. Zij motiveert mensen om te gaan sporten en laat ze vervolgens zien hoe leuk en gezond het is. Zo schreef ze laats over 10 goede redenen om te sporten. Deze 10 redenen lijkt mij genoeg reden om lekker te gaan sporten.




10 goede redenen om te sporten

Als je enkel sport om af te vallen, duurt het niet lang voor je kansen op succes halveren. Dat bleek uit onderzoek. Het bleek ook dat met de juiste motivatie je 70 procent meer kans hebt om lang vol te houden. De gezondheidseffecten bijvoorbeeld, waaronder een sterker hart en minder kans op kanker. En deze 10 goede redenen:

1) Je leert sneller en onthoudt beter
Door te sporten word je slimmer én leer je tot 20 procent sneller. Dat effect is zelfs merkbaar na twee sprintjes van drie minuten. Het geheim zit in de verhoogde bloeddruk, die meer zuurstof naar je hersenen stuurt. Dat leidt er dan weer toe dat de hersengebieden voor geheugen, plannen en multitasken groeien. Vergeet dus niet te sporten bij het studeren.

2) Je hebt minder pijn
Rusten is niét altijd het antwoord op pijn of stijfheid in knieën, schouders, rug of nek. Integendeel: wie beweegt, heeft een kwart minder last van die klachten. Dat kan omdat wie gaat sporten, sowieso minder klachten heeft.

Maar ook omdat sporten endorfines, een soort natuurlijke pijnstillers, in het lichaam loslaar. Het maakt je minder kwetsbaar. Het effect is ook merkbaar bij chronische aandoeningen zoals artritis. Na een paar weken voelt iedereen de verbetering.

3) Je werk floreert
Wie sport, kan de stress op het werk beter aan en werkt meer taken af. Dat geldt zeker voor een halfuurtje beweging tijdens de middagpauze: de werknemers waren helderder, efficiënter en verzetten meer werk. De sportende werknemer is ook gezonder en minder dagen ziek.

4) Je voelt je sexy
Bewegen verbetert je lichaamsbeeld. Hoe vaker je sport, hoe positiever je over jezelf gaat denken e, hoe aantrekkelijker je jezelf vindt. Ook al verloor je feitelijk geen gewicht. En wat meer is: je krijgt ook meer zin in seks, omdat er meer bloed naar de genitaliën vloeit. 20 minuten fietsen geeft vrouwen 170 procent meer zin in seks!

5) Je krijgt er betere tanden door
Poetsen en flossen moet, maar ook beweging speelt een belangrijke rol in gezonde tanden. Vooral de kans op parodontitis vermindert door te bewegen, omdat beweging infecties tegengaat.

6) Je hebt minder kans op een verkoudheden
Bewegen geeft je immuunsysteem zo'n boost dat je er beter in slaagt bacteriën en virussen de baas te blijven. Wie sport, heeft tot een derde minder verkoudheden.

Dit werkt wel alleen als je je lichaam niet uitput: doe dus ook af en toe aan gematigde beweging zoals wandelen of yoga. Elke dag gaan rennen kan je net vatbaarder maken voor ziektes.

7) Je slaapt dieper
Beweging heeft ook een effect op je slaap. Je bereikt gemakkelijker een diepe slaap. Dat is zeker goed nieuws voor oudere vrouwen (vanaf 60 jaar), die lichter slapen 's nachts. Vier keer per week een uurtje bewegen en ze slapen dieper en worden minder wakker. Lichte beweging 's avonds verstoort de slaap niet.

8) Je bent minder opgeblazen
Je voelt je dik, niet goed in je vel en het enige dat je wil doen is zielig liggen wezen in de zetel. Fout! Beweging vermindert opgeblazenheid en doet je meteen slanker voelen. Dat komt door de snellere hartslag en ademhaling, wat de beweging van de darmen stimuleert. Zo voorkomt het ook constipatie en gasophopingen.

9) Je ziet beter
Wat goed is voor het hart, is goed voor de ogen. Oogziektes, gerelateerd aan veroudering, kunnen 70 procent afgeremd worden door een actieve levensstijl.

10) Je hebt meer energie
Moe en futloos na een drukke dag op het werk/in het huishouden heb je geen zin in sporten. Toch is frisse lucht en beweging net wat je nodig hebt om meer energie te hebben en je minder moe te voelen.

No comments:

Post a Comment